Beskrivning av Workshops ledarna Steninge 2016

Lördag 9.00 – 12.00 
A.     Flerfärgspatent med Maria Gustafsson        FULLBOKAD!

Maria Gustavsson arbetar med många textila tekniker som att virka, brodera, sy och kroka men oftast stickar hon.
Maria ägde under några år butiken Marias Garn i Stockholm med ett brett sortiment av garner i naturmaterial. Efter att Maria lämnade butiken designar hon stickat och virkat och håller kurser, främst i Stockholm men ibland som nu i övriga Sverige. Du träffar henne ofta på olika stick-event som tex Syfestivalen i Stockholm.

Under den här 3-timmars Work-shopen kommer vi få prova på att sticka 
Flerfärgspatent, stickad i två färger. Med två färger, får patenten ett spännande dubbelsidigt uttryck med olika färgdominans. Efter att ha varit borta länge har patentstickningen kommit tillbaka. Istället för tröjor i tunna garner ser man idag mer halskragar och halsdukar i lite grövre garner. Du får lära dig grunderna i patentstickning med fokus på flerfärgspatent.
Att ta med: Ta med garn (gärna ullgarn) i minst två färger att provsticka i och passande korta rundstickor. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.
Workshop kostnad: 400:-

Lördag 9.00-12.00
B.        Spinna ull med Kristin Kvarnvik
”Jag började sticka för snart åtta år sedan, efter att sedan skolslöjden ha varit övertygad om att jag inte kunde sticka på grund av knakande handleder. 
Efter att jag började sticka har stickningen och garnet varit en passionerad kärlekshistoria. Stickningen och annat textilt arbete har gjort mig mycket intresserad av både material, miljö och textilarbetares villkor. Materialintresset har fått mig att snöa in på ull. Vill man bestämma själv och veta vad man har för ull i garnet får man spinna det själv. Sagt och gjort. Jag skaffade mig en gammal spinnrock, fick hjälp av en vän att komma igång, sen spann jag varje ledig stund i ett år ungefär. Stickningen hamnade på undantag. Numera kombinerar jag både stickning och spinnande och har börjat färga ullen själv. 
Att ta med: Anteckningsmaterial. Material som ull mm köper du av Kristin på plats. Kostnad ca 100:-
Workshop kostnad: 300:-

Lördag 9.00-11.30 
C.     Binge stickning med Kersti Nilsson

Kersti arbetade som Hemslöjdskonsult i Halland under sitt arbetsliv.
Kersti har varit en stor ambassadör för de Halländska Binge mönstren. Hon har och håller forfarande kurser i Binge.
”Binge” är ett gammalt halländsk ord för ”att binda”. Binge är ett samlingsord för en stor halländsk mönsterskatt som har utvecklats sedan slutet av 1600-talet i södra Halland.
Tekniken är flerfärsgstickning. 
Att ta med: Anteckningsmaterial och rundstickor 40cm 2,5mm och 3mm.
Garn ingår.
Workshops kostnad: 300:-

Lördag 13.00 - 16.00 
D.    Flerfärgat Bellismönster med Maria Gustavsson    FULLBOKAD!

Basen i mönstret är Bellismönster och Stjärnmönster som kombineras med lyfta maskor för att på ett enkelt sätt få fram mönstereffekten. Man stickar med två olikfärgade garner, men endast ett i taget, Bellismönstret (Daisy stitch) och stjärnmönster (Star stitch, förekommer bl a som bottenmönster inom den Estniska spetsstickningen) ser väldigt lika ut men stickas lite olika.  Vi kommer att sticka mönstret både fram- och tillbaka samt runt.
För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.
Att ta med: Garn, gärna ullgarn i olika grovlekar, i minst två färger att provsticka i och passande stickor. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.
Workshops kostnad: 400:-

Söndag 9.00 – 12.00 
E.    Bort med avigsidorna - att sticka flätmönster som ser likadana ut     från båda sidor med Kerstin Lindh


”Tänk att få slippa bry sig om vilket håll man vänder sin sjal på! När man står där i hallen och vet att man måste skynda sig som bara attan för att hinna med bussen, och hur man än virar in sig, så syns avigsidan av sjalen. Det problemet löser vi i den här workshopen!
Det enklaste vändbara mönstret är naturligtvis rätstickning. Och sedan har vi ribb, resår, moss osv. Men vi ska titta på och prova hur man stickar flätor, så att flätmönstret ser likadant ut både på rätan och avigan.”
Att ta med: Ljust garn, gärna i ull, stickor i lämplig grovlek till garnet samt en flätsticka. Jag rekommenderar garn som passar till stickor 3,5 eller 4.
Ett häfte med instruktioner och mönster ingår.
Workshops kostnad: 300:-

Söndag 9.00-12.00
F.    Kluriga lösningar med Bente Geil

Bente är ägare till företaget Geilsk med fyra egna kvaliteter i bomull, ull, hampa och en ny kvalitet som heter Sommer (bomull, hampa och rami)    
Bente designar modeller för barn, kvinnor och män i sina kvaliteter. Bente har tre ledord i sin design ”otypiskt”, ”humoristiskt, ”klassiskt” och ”danskt”.

Otypisk ”Den skall omfatta olika tekniker, jag försöker göra oss av med vår uppfostran i stickning: Vad vi har och vad vi kan. Jag söker en lösning på vad jag vill med min design, och hantera det på ett sätt istället för att låta design få kontroll över vad jag kan. I grund och botten är masken antingen rät eller avig, men det är allt som händer runt omkring den som kan omprövas.”
Humoristisk 
”Det känns väldigt speciellt när humor och design kommer tillsammans. När jag sitter och hitta ett roligt namn till en av mina modeller, och jag tänker: Ja, naturligtvis. När mina modeller påstår, gör de det för att de betyder något för mig. De är inte bara en skjorta med knappar eller ett nummer i serien.”
Klassiskt och danskt
”Jag designar för klassiska reglerna. Inte för mycket av någonting, och helst med en finess som kan passa. Jag har ett motto som säger: Vad är det för mening, och exakt vad är poängen med det? Jag är en del av designande som kännetecknar dansk stickat design och dansk design i allmänhet, detta är jag stolt över.”
(Fritt översatt från danskan)
Bente har gjort ett uppehåll i sitt arbete med föredrag och workshops men i april kommer hon till Steninge Stickläger och det är jag mycket glad över.
Att ta med: Garn och stickor som passar till ditt garn. Anteckningsmaterial.
Workshop kostnad: 400:-